Engelse en Amerikaanse contracten en handelspartners.
Hoe zat het ook al weer met de valkuilen en de kansen?
Dacht je vroeger bij energie aan een gloeilamp en kolen, vandaag spreken windparken, waterstof en ICT meer tot de verbeelding. Daarbij houdt energie niet op bij de grens. Wij richten ons op het Energierecht in brede zin, dat wil zeggen rechtsgebieden als contractenrecht, bestuursrecht, ICT- en privacy recht en Europees recht maken daar onderdeel van uit.
Wij kunnen u adviseren over voorwaarden, rechten en plichten rondom innovatieve energieprojecten en meedenken over de governance. Daarnaast hebben wij specialistische kennis in huis omtrent relevante Energiewet- en regelgeving, kunnen we helpen bij vergunning trajecten en belangen behartigen bij overheidsingrijpen, advies geven over energiecontracten of de confrontatie aangaan met toezichthoudende instanties (Autoriteit Consument en Markt) en belangenorganisaties. Daarbij hebben we niet alleen oog voor het juridische, maar begrijpen ook de techniek en sector.
Een greep uit de praktijk. Diverse zonne- en windparken in het Noorden van Nederland ondervinden problemen om een aansluiting te krijgen op het openbare elektriciteitsnetwerk. Ondanks dat ze alle vergunningen en zelfs subsidies binnen hebben, lukt het niet om hun parken in bedrijf te nemen, omdat het te vol is op het net, oftewel er is sprake van transport schaarste. Innovatieve projecten zetten in op deze problematiek. Veelal zijn dit lokale bedrijven die zonnepanelen, laadpalen en/of warmtepompen exploiteren en die gaan samenwerken met onder andere netbeheerders, energieverbruikers en meetbedrijven om zo vraag en aanbod van energie op elkaar af te stemmen. Naast technische uitdagingen leveren deze initiatieven ook juridische vraagstukken op die wij graag met u helpen oplossen- en in sommige gevallen zelf ombuigen tot voordelen waar u niet eerder aan had gedacht.